Georges Pessey: alle wegen leiden naar La Clusaz

Gepubliceerd op 23 september 2022,
Dit is het fabelachtige verhaal van een zeemeeuw die, vol ambitie, besluit met zijn eigen vleugels te vliegen om zijn droom te verwezenlijken. Georges Pessey, oprichter van het merk Jonathan & Fletcher, deed zijn boekje open om ons dit verhaal te vertellen.


Hoofdstuk 1: Een uitgestippelde toekomst

Ik ben geboren in La Clusaz, als oudste zoon van zeven kinderen. Mijn ouders waren boer. Met de achternaam Pessey was in die tijd mijn toekomst al duidelijk: boer worden, vakman of skileraar. Maar ik wilde andere dingen, zoals architect worden. Ik vond tekenen en ontwerpen altijd leuk, mijn fantasie kweken. Omdat ik de studie voor architect te lang vond, besloot ik te kiezen voor het vak van slotenmaker. Ik begon al snel te werken in het lokale bedrijf Pollet-Villard. ‘s Winters was ik langlaufleraar in Les Confins. Ik was zo nieuwsgierig naar hoe het daar zou zijn, dat ik op een dag besloot om al mijn schepen achter me te verbranden en de “Amerikaanse droom” te leven.

Hoofdstuk 2: Op naar Amerika

Ik was 20 en ik wist niet wat ik moest verwachten of doen in Amerika. Ik kocht een open vliegticket richting Los Angeles, dat me destijds 500 Franse frank kostte. Met mijn rugzak op ben ik naar een vriend gegaan die ik in La Clusaz had ontmoet, en die in San Diego woonde, in Zuid-Californië. De winter was in aantocht, dus ik besloot naar Squaw Valley te gaan, een skioord in Californië, om werk te zoeken. Ik ben bij de plaatselijke skischool binnengestapt zonder skilerarendiploma. Ik deed er uit de losse pols wat testen, die ik moeiteloos heb gehaald. Ik sprak heel slecht Engels en heb de directeur, die me eigenlijk niet wilde aannemen, beloofd dat ik een maand later Engels zou spreken.

Hoofdstuk 3: De ontmoeting

In die tijd begon ik met het ontwerpen van mijn eigen collectie, waarbij ik verschillende textielmaterialen gebruikte voor het maken van één kledingstuk. Op een dag zei een vriend tegen me: “Waarom zou je je eigen creaties maken? Je bent creatief en je hebt veel talent, je zou bij bekende kledingmerken aan moeten kloppen om je ontwerpen te verkopen! ”

Hoofdstuk 4:  Jonathan Levigstone & Fletcher Lynd

In 1984 besloten we Jonathan en Fletcher op te richten. Een onderzoeksbureau dat kledingmerken helpt bij het ontwerpen van collecties. De samenwerking met Alain was ontzettend productief. Steeds meer bekende merken zoals Millet, Adidas, Salomon en Patagonia wilden dat wij hun collecties zouden ontwerpen. In 1988 besloot Alain wat anders te gaan doen. Ik bleef het bedrijf in mijn eentje runnen en heb het inmiddels overgedragen aan mijn zoons Jonathan en Gregory Pessey. Sindsdien maken we technische kleding op maat voor professionele atleten en wedstrijdkleding.
Georges, bedankt dat je ons hebt uitgenodigd bij jou thuis in je "Fiefdom" zoals je het noemt, om ons je verhaal te vertellen. Dus om te beginnen, wat is het verhaal van deze meeuw?

Het verhaal van deze meeuw is een beetje het mijne. Toen ik jonger was, ontdekte ik deze film van Hall Bartlett naar de roman "Jonathan Livingston the Gull" van Richard Bach en hij veranderde mijn leven, zozeer zelfs dat enkele jaren later het bedrijf dat ik in 1984 oprichtte naar de hoofdpersonen werd genoemd.

Hoofdstuk 1: Een reeds uitgestippelde toekomst 

Ik ben geboren in La Clusaz, als oudste van zeven kinderen, mijn ouders waren boeren. In die tijd, met een naam als Pessey, was mijn toekomst al uitgestippeld, om boer, ambachtsman of monitor te worden. Maar ik had andere projecten in gedachten, zoals architect worden. Ik heb altijd graag getekend, gecreëerd en mijn verbeelding ontwikkeld. De studies duurden te lang om architect te worden, dus leerde ik uiteindelijk het vak van slotenmaker. Al snel ging ik werken in het plaatselijke bedrijf Pollet-Villard, waar ik zeer lineaire leuningen op balkons installeerde, of zelfs luiken op de daken van de vallei. In de winter gaf ik langlaufles in Les Confins, waardoor ik veel mensen leerde kennen, met name Amerikanen die een paar dagen vakantie kwamen vieren in La Clusaz. Ik was zo benieuwd hoe het leven daar was dat ik op een dag besloot alles achter te laten om de "Amerikaanse droom" te leven.


Hoofdstuk 2 : De Amerikaanse vlucht

Ik was 20 jaar oud, ik wist niet wat ik daar ging ontdekken of doen. Ik kocht een open ticket, dat me toen 500 francs kostte, om naar Los Angeles te gaan. Daarna vertrok ik met mijn bundel naar een vriend die ik in La Clusaz had ontmoet en die in San Diego in Zuid-Californië woonde. Toen de winter aanbrak, besloot ik naar Squaw Valley te gaan, een skioord in Californië, om een baan te vinden. Ik kwam naar de skischool zonder mijn alpinistendiploma. Ik heb de tests gedaan en ben zonder problemen geslaagd. Maar omdat ik heel weinig Engels spreek, moest ik onderhandelen met de directeur, die aarzelde om me aan te nemen en zei dat ik over een maand wel Engels zou spreken. In die tijd was de enige manier om in de Verenigde Staten te wonen en te werken het hebben van een groene kaart. Maar om die kaart te krijgen, moest je trouwen. Vastbesloten om deze droom te blijven leven, plaatste ik een advertentie dat ik geschikt was om te trouwen. Op een dag reageerde een skileraar met wie ik samenwerkte, die ook wilde reizen, op mijn advertentie. Ik bood haar een gearrangeerd huwelijk aan in ruil voor een vliegticket en onderdak in La Clusaz. Ze nam het aan. Mijn Amerikaanse reis begon en mijn groene kaart op zak, ik ging terug naar La Clusaz om mijn familie te zien, nieuws op te nemen en aan te kondigen dat ik daar bleef. 2 jaar later besloten we, met mijn partner met wie ik een surfwinkel had gekocht, de winkel te verkopen en te verhuizen naar Australië in Perth, een stad vol toekomst.

Hoofdstuk 3: Terug naar mijn wortels 

Voordat ik naar Australië verhuisde, maakte ik een stop in La Clusaz. Daar ontmoette ik Gisèle, mijn vrouw die de moeder werd van mijn twee kinderen, Jonathan en Gregory. Deze prachtige ontmoeting zorgde ervoor dat ik een nieuwe wending aan mijn avontuur gaf. Ik besloot te blijven en me hier in La Clusaz te vestigen. Met mijn ervaring in Californië probeerde ik een merk ski-jack uit de Verenigde Staten te importeren, Snow genaamd. Hoewel ik niets wist van de textielwereld, verzamelde ik stalen en begon sportwinkels te bezoeken om de collectie te presenteren. Ik was zeer geïnteresseerd in deze wereld, dus ging ik naar Taiwan om de productiefabrieken te ontmoeten en te begrijpen hoe kleding werd gemaakt.

Hoofdstuk 4: De vergadering 

Op dat moment begon ik mijn eigen collecties te ontwerpen met de subtiliteit van het samenvoegen van verschillende materialen op hetzelfde stuk. Op een dag zei een vriend tegen me: "Waarom doe je de moeite om je eigen ontwerpen te maken, je bent creatief en getalenteerd, je zou naar de merken moeten gaan om ze je creaties te verkopen? Mijn eerste klant was K-way. Ik moest de collectie ontwerpen voor het Franse ski team. Toen begon ik als freelancer te werken voor merken als Fusalp. Daar ontmoette ik Alain Marchand, die net als ik freelance patronen maakte voor hen. We vulden elkaar aan, ik stelde me verzamelingen voor, hij gaf ze leven.

Hoofdstuk 5: Jonathan Levigstone & Fletcher Lynd
.
In 1984 besloten we Jonathan en Fletcher op te richten. Een ontwerpbureau voor merken om werkbare collecties te creëren. Deze samenwerking met Alain was zeer productief. Meer en meer grote merken zoals Millet, Adidas, Salomon, Patagonia vertrouwden ons de creatie van hun collecties toe. In 1988 wilde Alain iets anders gaan doen, dus nam ik het bedrijf alleen over, dat ik sindsdien heb overgedragen aan mijn zonen Jonathan en Gregory Pessey. Sindsdien maken wij technische kleding op maat voor professionals en voor wedstrijden.

Hoofdstuk 6: De tanden van de sneeuw

Ik had een nogal origineel stuk ontworpen dat we wilden maken met restjes stof die we bij de hand hadden. Ik leende de jas uit aan Christian Haase, een bevriende fotograaf, om er foto's mee te maken.
Ik leende het aan Christian Haase, een bevriende fotograaf, om foto's te maken met Cathy Breton, de eerste vrouw die 200 km/u overschreed in KL. Een van deze foto's werd gepubliceerd op de voorpagina van het beroemde tijdschrift "La Neige" en de buzz was ontstaan. We kregen veel verzoeken van mensen die de jas wilden kopen. Vanwege dit succes zijn we begonnen met de productie in een beperkte oplage van slechts 100 exemplaren. De nummers gingen van 1 tot 100 en mensen stonden te popelen om hun favoriete nummer te reserveren...

We also suggest

Gepubliceerd op 4 november 2022
Voor dit nieuwe seizoen van de Chave FM podcast, nemen we je mee achter de schermen van de gebeurtenissen die de vallei doen vibreren. Vandaag verwelkomen we Charlie Jacquier en Samuel Collomb-Clerc om te praten over hun werk op de animatieafdeling van het toeristenbureau van La Clusaz. Zeer gehecht...
Gepubliceerd op 24 oktober 2022
De ideale route, het recept voor geluk, de snelweg naar geluk... Noem het wat je wilt! Vandaag nemen we u mee naar het prachtige land van het witte poeder. Niet degene die in je neusgaten glijdt, die andere: degene die gewoon glijdt.